Laatst was een vriendin bij me op bezoek. Ze is gek op planten, net als ik. Zij heeft alleen wat betere groene vingers! Toen ze mijn planten bekeek viel het haar op dat ik last heb van spint. Ik wist niet wat het was, en ben dus op onderzoek uitgegaan! Mijn bevindingen heb ik opgeschreven in deze blog! Wat spint is en hoe je spint bestrijden kunt lees je dus hier!
Wat is spint?
Spint is een korte benaming voor de spintmijt. Spintmijten in vele getallen noemen we spint. Dit is een veel voorkomende plaag bij planten. Vooral kamerplanten, tropische planten, groenten en fruitsoorten krijgen last van een spintplaag. De mijten eten het voedsel bedoeld voor de plant op, en hierdoor krijgt de plant zelf minder voeding. De mijten zelf zijn heel erg klein, en daardoor haast niet waar te nemen. De symptomen van spint zijn wel waar te nemen. Bij mijn planten en bij de meeste andere planten zal het zich uiten in gele puntjes op de bladeren. De gele puntjes ontstaan omdat de mijten het plantensap opzuigen. In ernstige gevallen vallen de bladeren er zelfs af. Dan zie je vaak ook webben aan de overgebleven bladeren vormen. Op dat moment is er zoveel spint aanwezig, dat je moet gaan spint bestrijden.
Spint bestrijden, hoe doe je dat?
Natuurlijk spint bestrijden gaat via de roofmijt. Een roofmijt valt als het ware de spint aan. Er zijn verschillende soorten roofmijten die je kunt inzetten. De moeilijke namen zijn Phytoseiulus persimilis, Amblyseius californicus en de Amblyseius andersoni. De eerste twee soorten zijn uitermate geschikt voor binnenplanten. De laatste kun je beter gebruiken voor het geval de planten buiten staan of als er weinig spint aanwezig is. De mijten kun je kopen online, en je spint bestrijden komt dan enkel neer op het plaatsen van de roofmijten. De rest van het werk doen de mijten zelf.
In plaats van spint bestrijden ook spint voorkomen?
De eerste mijt genoemd in de vorige alinea eet alleen spintmijten. Zodra de spint weg is zal deze soort het niet overleven in de plant. De tweede soort kan ook overleven op stuifmeel. Dit maakt hem ideaal als preventief middel voor planten die stuifmeel bevatten! Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je letten op de externe omstandigheden waar je plant staat. Een hoge temperatuur en een droge lucht breidt spint snel uit. Zet je planten dus niet boven de verwarming als dat niet nodig is! Daarnaast is een vochtige lucht het beste middel om te voorkomen. Mocht het allemaal niet baten, dan kun je als preventief middel ook nog de laatste soort inzetten. Deze koop je in kweekzakjes en plaats je in de plant. Dit is de beste biologische manier (en de goedkoopste) om van je spint verlost te blijven!