Sinds 1800 zijn er veel dingen veranderd. Op het gebied van industrie en op het werkveld, maar ook in persoonlijke levens. Mensen hebben andere goals en dromen in het leven en een groot deel van de populatie heeft ook meer opties dan 200 geleden. In de liefde zijn er veel verschillen ontstaan en dat is maar goed ook.
Liefde als concept
Heel lang geleden bestond het concept van liefde al. Mensen hadden zelfs goden de taak van liefde gegeven. Zo werd Aphrodite door de Grieken aanbaden (de Romeinen hadden haar Venus genoemd) en de Noren hadden hun godin Freya genoemd. Ook de Chinezen, Egyptenaren en de Babylonische hadden hun versie van een godin van de liefde. Het idee van een liefdesgod is verdwenen toen de monotheïstische godsdiensten overnamen, maar het concept van ‘liefde’ is er nog. Het wordt alleen een beetje anders gezien dan in die tijd.
Een beginnende relatie
Voor de 20e was het heel normaal om jong te trouwen. Het was te wensen zelfs! Voordat moderne medicijnen en kuren voor ziektes waren uitgevonden, was het eigenlijk een noodzaak. Mensen werden simpelweg niet oud genoeg om op een ietwat latere leeftijd pas te trouwen en kinderen te krijgen. Aan het begin van de 19e was het van jongeren verwacht om een partner te vinden. Daten draaide hier dan ook om. Het ging allemaal op uit te zoeken met wie iemand zal trouwen en niet echt omdat het leuk is om te doen.
Trouwen en huisvrouw zijn was dan ook het enige wat veel vrouwen deden in hun leven. Iemand moest getrouwd zijn om kinderen te krijgen en daarna moest iemand op de kinderen letten. Dit veranderde veel toen de industriële revolutie op gang kwam. Vrouwen kregen ook banen en trouwen was niet meer het enige waar zij aan konden denken. Ze gingen naar school en waren te druk bezig met studeren om al jong zich vast te maken aan een man en kinderen. De leeftijd waarin het normaal was om te trouwen werd steeds later. Mensen zette hun eigen leven voort voordat het werd overgenomen door kinderen, maar ook omdat mensen steeds ouder werden. Er was dus minder behoefte aan vroeg trouwen.
Het werd ook steeds meer sociaal aanvaardbaar om niet te trouwen. Er zijn koppels die ervoor kiezen om niet te trouwen en er zijn mensen die alleenstaand heel blij zijn.
Scheiden
Iets dat ook meer sociaal aanvaardbaar is geworden, is om te scheiden. Voor een lange tijd was het tegen de wet en het geloof in en was het eigenlijk niet mogelijk. In de 19e eeuw werd het pas gedaan in Europa, maar alleen als een van de twee vreemd ging en in de 20e eeuw mocht het eindelijk legaal. Vroeger kon het niet, maar nu zit mijn oma weer lekker op een 50 plus dating website om een nieuwe liefde te vinden.
LGBTQ+ relaties
De grootste verandering op he gebied van liefde is het legaliseren van LGBTQ+ relaties. We zijn er nog lang niet, maar in veel landen is het legaal om met hetzelfde gender te trouwen. Dit was 100 jaar geleden geen mogelijkheid op veel plekken, omdat het tegen geloven ingaat. Een belangrijk keerpunt is wat uiteindelijk het legaliseren van LGBTQ+ relaties zou betekenen, zijn de Stonewall- riots van 1969. In een anti- homoseksuele maatschappij vonden mensen die zich als LGBTQ+ identificeerde terug tegen de politie.
De veranderingen zijn allemaal erg positief. Mensen hebben meer vrijheid in wie zij wel of niet trouwen en hebben ook de optie om dit wel of niet te doen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is sterk verhoogd, maar het maakt niet meer uit of mensen trouwen als zij 20 jaar zijn of helemaal niet; of je voor altijd getrouwd bent of opnieuw begint als je 50 plus bent. Er zijn veel verschillen tussen nu en 100 jaar geleden en daar zijn we blij mee.