nationale verteldagen.nl

Griekenland: vele verhalen en mythen

Griekenland staat bekend om een van de oudste gemeenschappen die we kennen: de Griekse Oudheid. Uit de Griekse Oudheid komen vele verhalen, die heel interessant zijn om te vertellen. Mythen en sagen zijn in het Grieks opgeschreven, en door moderne talenkenners vertaald. In deze blog komen drie mini-verhalen aan bod uit de mythes van Griekenland. Wie weet kan jij ze ook weer navertellen.

De oorlog tussen Griekenland en Troje

Misschien heb je dit verhaal al gehoord. Paris, de zoon van de koning van Troje, werd verliefd op een vrouw die niet van hem was. Hij nam Helena mee terug naar Troje als de zijne, en ontketende de grootste oorlog van Griekenland. Menelaos, de man van Helena, viel Troje aan en belegerde de stad. Het leek echter alsof de Grieken niet gingen winnen van Troje, dus trokken ze zich terug. Ze lieten echter een gigantisch houten paard achter als zoenoffer, maar in het paard verstopten zij een paar mannen. De Trojanen dachten gewonnen te hebben haalden het paard binnen, daarna gingen ze feesten. Toen kwamen de mannen stiekem uit het paard en opende de deuren van Troje van binnenuit. Dit leidde tot de grootste afslachting van Griekenland.

Odysseus, die alle eilanden van Griekenland bezocht

Odysseus, een onderdeel van de mannen van de oorlog tussen Griekenland en Troje, was met zijn manschappen onderweg naar huis naar Ithaka. Eenmaal onderweg werden ze geteisterd door Poseidon, die geintjes met ze uithaalde. Ze kwamen op een eiland met een cycloop, kwamen sirenes tegen, en moesten zelfs afreizen naar de onderwereld van Hades. Na vele jaren was Odysseus de enige die de kwellingen overleefde. Het Engelse woord ‘odyssey’, een reis van epische proporties, stamt af van deze mythe. Tja, om zo’n beetje heel Griekenland afgereisd te hebben en nog even de onderwereld in en dan pas terug naar huis, dat is toch wel episch.

Persephone, koningin van de onderwereld

Als we het dan toch over de onderwereld hebben. Hades wou Persephone als zijn vrouw. Demeter (moeder), de god van de vruchtbaarheid, vond dat niet oké en liet daarom alle gewassen doodgaan uit wrok. Rampzalig natuurlijk voor de mensen van Griekenland. Dus zocht Zeus, de vader, naar een oplossing. Persephone zou de helft van het jaar bij Hades blijven en de helft bij haar ouders, Demeter en Zeus. Daarom groeien er steeds elk jaar een halfjaar lang geen gewassen in Griekenland (en de rest van de wereld). Dat is het halfjaar dat Persephone niet bij haar moeder is, en de moeder boos is.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 nationale verteldagen.nl

Thema door Anders Norén